Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

søndag 21. juli 2019

Velkomstbowle

Da eldstejenta konfirmerte seg i fjor lagde vi denne velkomstbowlen. Det var en veldig varm dag. Vi lagde mer underveis så gjestene kunne forsyne seg gjennom nesten hele selskapet.

Velkomstbowle

5          10      15      20 porsjoner
2 1/2     5     7 1/2    10     dl mozell
2 1/2     5     7 1/2    10     dl sprite
2 1/2     5     7 1/2    10     dl eplejuice
1/2        1     1 1/2     2      stk sitroner
100     200    300     400   g jordbær
1           2        3        4      stk kiwi 
1/2        1     1 1/2     2      stk carambola, stjernefrukt
                                         isbiter

1) Bland sammen brus og eplejuice i en glassbolle, og rør inn presset sitronsaft og isbiter. 
2) Rens og skjær jordbær i biter, kiwi i terninger og stjernefrukt i skiver. 
3) Tilsett frukten  velkomstbowlen eller tre dem på coctailpinner og legg oppå glassene.
4) Server velkomstbowle i glass eller la gjestene forsyne seg selv.

Sveler

Sveler passer til mange anledninger. Enten kan de stekes opp og serveres til mange, eller en kan steke underveis. Siden de stekes på takke får en stekt flere om gangen og det går litt raskere. En kan også skru på takken og sette svelerøren ved siden av slik at folk kan steke sveler selv etter behov. Hvis du skal frakte med deg svelerøren kan du også helle den over på mugge eller flasker. Da tar den mindre plass ved siden av takken enn en stor bolle med øse oppi. Her er det mange muligheter.

Sveler

3 egg
1 l kefir/kulturmelk
1 kopp sukker
2 ts natron
1 ts hornsalt
mel til passe røre

Bland sammen alle ingrediensene unntatt mel. Tilsett mel til passe røre. Den skal være litt tykkere enn vaffelrøre. La røren stå og svelle en god stund før steking.

Hell litt røre i passe store "flekker" på takka. Røren flyter litt utover så prøv deg litt frem. 

Chop Suey

Vi hadde en restaurant i nærheten som lagde en chop suey vi likte veldig godt. Etter at restauranten sluttet har vi ikke funnet en erstatning, men det hender vi prøver å lage denne retten selv. Jeg fant en oppskrift på rema.no. Den smaker ikke det samme som vår savnede restaurant, men denne er en god hjemmelaget variant.

Chop Suey (4 porsjoner, 2 voksne og 2 barn)

300 g strimlet svinebiff (for å få mørere kjøtt vend det i 1 ts bakepulver og la det ligge i 1-2 timer)
1 stk rød paprika
1 løk
2 stk gulrøtter
200 g sjampinjong
4 fedd hvitløk
1 ss ingefær
2 ss solsikkeolje
6 dl hønsebuljong
1 ss maizena stivelse
3 ss kikkoman soyasaus
1 dl Sweet chili sauce
4 dl ris

1) Skjær kjøtt, paprika, løk, gulrøtter og sjampinjong i strimler.
2) Wok grønnsakene og hvitløken (finhakket eller knust i hvitløkspresse) i oljen i omganger og legg dem over på en tallerk/bolle/form
3) Fres kjøttet gyllent. Tilsett finhakket ingefær og hønsebuljong. Kokes til kjøttet er mørt.
4) Smak til med chilisaus og kikkoman
5) Jevn med maizena rørt ut i litt kaldt vann
6) Ha grønnsakene tilbake i pannen og la det bli gjennomvarmt
7) Sever med kokt ris

Laks i folie

Det er godt å kunne variere laksemiddagene. Ofte lager vi stekt laks med spaghetti, brokkoli og carbonara saus, men vi ønsket en ny variant og da endte vi med laksepakker. Steketid og noen tips fant jeg på tine.no.

Laks i folie

Legg smør, laksebiter og valgfrie grønnsaker (sopp, løk, paprika, brokkoli, blomkål, gulrøtter....) i et "beger" av aluminiumsfolie. Krydre med salt og pepper eller annet ønsket krydder, før pakkene lukkes på toppen og settes på et stekebrett.

Stekes i ovnen på 220 grader over og undervarme/200 grader varmluft i 15-20 min. Hvis du har mye inni hver laksepakke må du forlenge steketiden. 

Serveres med ris, potetsalat eller annet passende tilbehør. Kan spises uten tilbehør også. 

Kremet soppsuppe

Eldstejenta skulle i samarbeid med en medelev lage en treretters middag på mat og helse. De valgte blant annet å lage en kremet soppsuppe. Oppskriften fant de på melk.no og vi andre likte denne suppen veldig godt.

Kremet soppsuppe (5 porsjoner)

350 g sopp
4 stk sjalottløk
40 g smør
8 dl utblandet grønnsaksbuljong
1 dl matfløte
1 dl creme fraiche
1 eggeplomme
1 ss maizena
salt
pepper

Børst og kutt soppen i små biter. Rens og kutt sjalottløken i små biter. Smelt smøret i en stor kjele og tilsett løken og soppen. Krydre med salt og pepper og la det surre under omrøring til løken er gyllen (ca 8 min.). Tilsett grønnsaksbuljongen og la det koke i 10 min. Tilsett fløten. Rør maizenaen ut i litt kaldt vann før creme fraiche, eggeplomme og maizena røres sammen for så å blandes med resten av suppen. Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper. 

Kyllingsuppe med ris

Denne kyllingsuppen blir litt som ei gryte, og det er ikke nødvendig å ha noe tilbehør siden den inneholder både kjøtt, grønnsaker og ris. Om suppen skal være sterk eller mild regulerer du med hvor mye karripasta du benytter. Den er forholdsvis sterk, så smak til underveis. Jeg har dessverre ikke en nøyaktig mengde i ingredienslisten, så her må en tenke ut fra antall porsjoner som en ønsker å lage.

Kyllingsuppe med ris

Gul løk
Gulrøtter
Kyllingfilèt
3 ts karripasta (thai)
4 dl hermetiske tomater
1 eple i biter
1 l hønsebuljong
2 dl kokosmelk
2 dl ferdig kokt ris
Salt
Pepper
Sitronsaft
Koreander

Skjær opp løken og kyllingfilèten i biter før løken surres i litt smør og kyllingen stekes litt kjapt. Skjær opp gulrøtter og eple. Bland løk, gulrøtter, kyllingfilet, karripasta, hermetiske tomater, eple og hønsebuljong i en kjele og kok det i 30 min. Kok risen. Tilsett kokosmelk, ris, salt, pepper, sitronsaft og koreander.

Kjøttpudding

Av og til er det godt med kjøttpudding. En liten vri på kjøttdeigen og ikke samme form som kjøttkaker. Vi blander ofte kjøttdeig av hjortedyr (rådyr/hjort/elg/reinsdyr) med farse av svin.

Kjøttpudding 

400 g kjøttdeig (eget ønske)
2 dl melk
2 ss potetmel
1 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat
1/4 ts malt ingefær

Bland alt og ha de over i en brødform eller ildfastform. Sett formen i ei langpanne og fyll på vann til det dekker ca 1/3 oppover i langpanna.

Stekes ved 180 grader i ca 1 time

Sjokoladekake med smørkrem

Noen ganger trenger vi en sjokoladekake med smørkrem for å få litt avveksling fra Brownies og Bekkelagskaken vi liker så godt. Denne oppskriften fant jeg på trinesmatblogg.no.

Sjokoladekake med smørkrem

4 1/2 dl vann
6 ss bakekakao
400 g smør
600 g sukker
1 ss vaniljesukker
 300 g creme fraiche/rømme
4 egg
2 ts natron
550 g hvetemel




Vann og bakekakao has i en kjele og gis et forsiktig oppkok. Tilsett smøret. Bland inn sukker og vaniljesukker med kjøkkenmaskin. Tilsett creme fraiche. Visp sammen eggene før du blander dem inn i røren. Natron og hvetemel blandes i til slutt. Hell røren over i langpanne og stek på 200 grader i ca 30 min.


Glasur:
300 g mykt smør
500 g melis
5 ss bakekakao (eller ønsket smaksmengde)
1 eggeplomme

Rør smøret mykt med kjøkkenmaskin. Rør inn melis og bakekakao til en jevn røre. Tilsett eggeplommen og rør glasuren til en luftig og fin sjokoladekrem. Dekor etter eget ønske.



Knekkebrød med olje og saltflak

Oppskriften på disse knekkebrødene fikk jeg fra ei studievenninne. Vi hadde ofte med oss knekkebrød i en boks og litt pålegg ved siden av. Dette sparte oss for en del penger i kantinen og det var flere av våre medstudenter som synes lunsjen vår så god ut.

Knekkebrød

2 dl maismel
1/2 dl linfrø
1/2 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1/2 dl gresskarkjerner
1/2 dl oliven olje
2 1/2 dl kokende vann
maldonsalt

Bland maismel, linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner og oliven olje. Rør inn vannet. Spre deigen ut på en bakepapirkledd stekeplate. Dette kan ta litt tid, men pass på at det blir et jevnt lag. Strø på litt maldonsalt og rut opp knekkebrødene med en skarp kniv før steking.

Stekes ved 150 grader varmluft i 50 min. 

Oppbevares i en tett boks. Bør spises innen rimelig tid, da frøene etter hvert får en harsk smak. Hvis jeg ikke har oliven olje har jeg i stedet brukt for eksempel solsikkeolje. Det fungerer også fint.


tirsdag 16. juli 2019

Brownies, glutenfri og melkefri

Noen ganger er det kjekt å ha en god oppskrift som ikke inneholder gluten og melk. Denne browniesen har slått an hos yngstejenta, og hun synes denne er bedre enn den andre vi har pleid å lage. Oppskriften er hentet fra glutenfrihet.no.

BROWNIES (glutenfri og melkefri)

300 g melange uten melk
700 g sukker 
100 g bakekakao
200 g glutenfri kakemiks
1 1/2 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
6 egg (medium str.)

Smelt melange og ha i sukkeret. Sukkeret skal egentlig smeltes sammen med melangen på lav varme, men det tar så lang tid at jeg gir opp. Derfor går jeg videre til å blande inn de tørre ingrediensene. Tilsett til slutt eggene og rør deigen/røren glatt. Helles over i en bakepapirkledd langpanne og stekes på 165 grader på varmluft i 30 min.

Eplepai

Denne oppskriften fant jeg i en eplefortelling i en barnehage jeg har jobbet litt i. Etter å ha lest fortellingen for noen barn fikk jeg så lyst til å prøve oppskriften. Jeg og yngstejenta liker denne eplepaien godt.

Eplepai

2 liter eplebiter
Sukker

3 dl hvetemel
2 dl sukker
1/2 ts bakepulver
1 egg
70 g smeltet smør

Skrell og del opp eplene. Legg dem i bunnen på en ildfast form og strø over ønsket mengde med sukker. Bland hvetemel, sukker og bakepulver. Rør/smuldre egget inn i det tørre. Rør smøret sammen med resten av ingrediensene. Fordel deigen over eplebitene i formen. Stekes midt i ovnen på 170 grader i 45min. Spis og kos deg.

Cookies med sjokolade

Disse cookisene får jeg til. Jeg har prøvd andre oppskrifter tidligere uten å lykkes, men disse er gode og de ser bra ut. Oppskriften har jeg funnet på meny.no.

Cookies med sjokolade

150 g smør (romtemperert)
80 g brunt sukker
80 g sukker
1 stort egg
225 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts natron
1/4 ts salt
200 g hakket melkesjokolade

Sett ovnen på 170 grader varmluft. Hakk sjokoladen. Pisk smør og sukker luftig. Ha i egget og pisk litt. Bland inn alt det tørre før du rører inn den hakkede sjokoladen. Legg små topper av deig med teskje på stekebrettet med god avstand. 
Stekes i 8-10 min til de er lysebrune i kantene og fortsatt litt myke i midten.