Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

onsdag 28. desember 2011

Klementin juice

Jeg har kjøpt en del klementiner i det siste. To ganger har jeg kjøpt en kasse med klementiner, og vi har spist og kost oss. Etter en stund blir jo klementinene mindre delikate å skrelle, og vi har ikke så lyst til å skrelle flere. Og da er det på tide å ta frem juicemaskinen.

Vi har dugnad på kjøkkenet, og vi skreller klementiner før vi forvandler dem til kjempe deilig juice. Og da er vi veldig interessert i de "gamle" klementinene igjen. Klementinjuice er utrolig godt - du bør prøve.


Yngstejenta har deltatt begge gangene vi har laget klementinjuice. Hun bidrar til å både skrelle og spise klementiner, men hun er ikke så veldig glad i bråket fra juicemaskinen.

Jaktvotter

Da jeg startet med vindvottprosjektet mitt kom det inn et ønske fra mannen min. Det første paret med vindvotter ga jeg bort i 80 års gave, og til de strikket jeg ett par ullvotter til å ha inni. Underveis i strikkingen fikk jeg stadig flere hint om hvordan han ønsket seg at ett par jaktvotter skulle være, og med vindvotter utenpå måtte det bli perfekt til både jakt og jaktfeltskyting.

Så da ble det å komme i gang med produksjonen, og sørge for at den ble avsluttet før julegavene skulle åpnes. Det gikk i boks.

Ullvottene ble strikket i samme garn som jaktjakka han fikk tidligere i år. På høyre vott felte jeg av og lagde et horisontalt hull i overkant av tommelen, slik at skytefingeren kunne komme seg ut.



For best mulig kamuflasje i snøen trengte han hvite vindvotter. De ble sydd i poplin og også der ble det hull til skytefingeren på høyre vott. Jeg sydde et vertikalt knapphull i overkant av tommelen. Så nå gjenstår det bare å se om det hele fungerer når jaktfeltstevnene starter!

Vindvotter



I år har jeg sydd mange par med vindvotter. Jeg har fått mønster av ei venninne, og nå før jul gikk jeg i gang med produksjonen. Totalt har jeg gitt bort 10 par votter - og flere tror jeg det blir! De aller fleste har ullvotter fra før, så da passer det fint å få en vott en kan dra utenpå for å holde vind og vann ute.

Stoffet har jeg kjøpt hos Stoff og Stil. Jeg ble anbefalt poplin da jeg kjøpte stoff første gang. Det blir tynne og lette votter når en bruker poplin. Jeg velger å impregnere vottene slik at de skal bli mer vannavisende.

Mannen min ble sendt ut på ny handletur rett før jul, og han kom hjem med bevernylon. Jeg var litt skeptisk til det, men jeg har nå sydd ett par for å se hva jeg synes. Votter av bevernylon er nok mye mer robuste og mer vannavvisende enn poplin. Fint å bruke i barnehagen, og de ble ikke for stive og tykke.

De blå vottene er sydd av bevernylon, og de hvite vottene er sydd av poplin. Hvite votter er til kamuflasje på jakt, de andre vottene jeg har sydd er svarte og røde.


Perikumoljen er ferdig for lengst


Nå står perikumoljen klar til neste insektsesong. Jeg har silt den av, og jeg gleder meg til å virkelig prøve den når myggen kommer tilbake. Merk deg at jeg gleder meg til å prøve perikumoljen - ikke til myggen kommer ;O)

Årets pepperkakebakst



Vi har laget pepperkaker i år også. Jentene koser seg med både bakingen og deigen. Og siden vi lager en stor deig, så blir det både mye deig og mange kaker å spise.

Hvis du vil ha oppskrift, så finner du den lenger nede under denne etiketten (bakst uten gjær). Deigen er god å røre sammen siden den er varm, og da går det fint an å lage en så stor porsjon.

Bekkelagskaken


Når vi skal ha en sjokoladekake til ett eller annet her i huset, så ender jeg som regel med å lage Bekkelagskaken. Den er rask og grei å lage, og den er god og saftig. Hvis jeg vil lage denne kaken på hytta, så har jeg blandet alt det tørre, helt det over i en ziplock-pose og rørt det i sammen med resten av ingrediensene når jeg kom på hytta. Da slipper jeg å sørge for at det f.eks. alltid er natron der. Du trenger ikke miksmaster heller, det holder med en visp :O)

BEKKELAGSKAKEN

300 g margarin
3 dl vann

3 ss kakao
7 dl sukker
9 dl hvetemel
1 ts salt
1 1/2 ts natron
3 egg (piskes lett først)
1 beger lettrømme

Margarin og vann kokes. Visp eggene lett og ha i alt det tørre. Tilsett lettrømmen til slutt. Stek kaken i smurt, stor langpanne i ca 25 min ved 180 grader.

Glasur
200 gr margarin smeltes

4 ss melk
4 ss kakao
2 ts pulverkaffepulver - det skal ikke røres ut i vann (jeg bruker bare 1 ts)
5 dl melis


Røres sammen og helles over varm kake. Prikk tett i tett med hull i kaken med en gaffel når du tar den ut av ovnen, for da renner fyllet ned i kaken. Det gjør kaken ekstra god og saftig :O)

Kakepynt

 Jeg synes det er morsomt å sette et personlig preg på kaker, og da må jeg lage pynten selv. I november ble yngstejenta 2 år. Hun har sett et bilde av eldstejenta som hadde klovner på en av bursdagskakene sine, og disse klovnene har hun kommentert flere ganger. Så da ble det klovner på 2 års kaka.

Klovnene er laget av icing (eggehvite, melis og bitte litt sitronsaft). Jeg bruker miksmaster på stativ, for dette skal piskes lenge. Til disse klovnene tror jeg at jeg brukte to eggehviter, en liten sprut sitronsaft, og melis til alt for stiv icing. Den må være så stiv at icingen ikke mister fasongen når den kommer ut av sprøyteposen, og så myk at du ikke må bruke alt du har av krefter på å få den ut av sprøyteposen.

Oppskriften som jeg brukte i starten, og som jeg bare slumper ut i fra nå, er stor og den er slik:

ROYAL ICING

4 eggehviter
1 ts sitronsaft
16 dl siktet melis


Visp eggevitene med sitronsaft. Tilsett melisen gradvis. Visp icingen i 5 min etter at all melisen er i. Blir lett og luftig.

Hold alltid icingen i tett boks, eller med vått håndkle over mens du lager blomster, klovner o.l. Hvis ikke stivner den. Icingen er holdbar i ca. 2-3 uker.

Blomster, klovner, eller hva du måtte ønske å lage, må tørke. Det tar 1-2 dager å tørke blomster, så planlegg og lag pynten gjerne en uke før du skal bruke den.

For å få farge på klovnene lager jeg streker av konditorfarge (av typen Wilton/Cacas) på innsiden av sprøyteposen med en pensel. Ikke lag for mange og for tette streker, det gjorde jeg, og da ble det veldig mye farge. I starten ble klovnene nesten svarte. Jeg synes klovnene blir finest når det er mye hvit icing, og noen klare, fine fargestriper.

Jeg bruker stjerne-tip når jeg lager klovner. Til sittende klovn sprøyter jeg først en stor haug. Jeg holder sprøyteposen ganske lenge ned mot et matpapir og lar det bygge seg opp en stor haug med icing, samtidig som jeg løfter sprøyteposen oppover etter hvert som kroppen blir bred nok. Når den er høy nok stopper jeg å trykke. Da lager jeg armer og ben før jeg setter et klovnehode på toppen. Klovnehodene har jeg bestilt hos cacas.no. Lag klovner i de variantene du selv ønsker :O)

tirsdag 22. november 2011

Nå har jeg endelig vært på jakt

Jeg har nå vært på to jaktturer i høst. På den første jaktturen satt jeg og mannen på post. Jeg hadde helt klart på meg for lite klær og ble skikkelig kald. Men det var jo spennende og sitte der å høre på Rind som loset rundt i skogen. Hun hadde to loser, men begge dyra dro feil vei og ut av terrenget, så det kom ingen vår vei. Vi dro hjem før det ble bål og lunsj, mens Rind ble igjen i sammen med de andre jegerne og tok noen loser til.

Den andre jaktturen var på søndag. Vi hadde behov for å få tankene over på noen annet enn Rind, og da var det lurt å komme seg ut med Tyra for å se at vi fortsatt har en hund som kan brukes i skogen. Vi var på det samme jaktterrenget som sist, og Tyra fant et rådyr og loset fint. Dette dyret dro også feil vei ett par ganger, men vi fikk hentet Tyra og rådyret ble skremt av bilen da vi hentet henne for andre gang, og løp tilbake rett vei. Vi fant oss en ny post, og etter en liten stund kom skuddet.

Tyra jaget en liten rådyrbukk
Jeg hadde håpet at dyret skulle komme til meg slik at jeg kunne fått mitt første rådyr, men det dro til en annen som også "fortjente" å få det på post. Så det var en bra jakttur - det skjedde noe!!!! Det var en liten bukk som falt, og Tyra nappet pels og koste seg. Hun prøvde flere ganger å lure seg tilbake i skogen for å finne nye spor, men vi koblet henne for å spare henne litt. Hun har ligget litt brakk i høst, og vi vil ikke dra det for langt når hun viser seg å fortsatt være en god jakthund.

Og så ble hun plutselig tatt fra oss

Det var et sjokk da telefonen kom om at Rind var blitt påkjørt på E16. Hun loset på ei rådyrgeit og et lam, og da dyra dro over E16 fulgte jo Rind etter. Denne gangen gikk det ikke bra. Det kom en bil og hun ble truffet. Hun ble så fort som mulig kjørt til Dyrehospitalet, men innen hun kom dit var hun stiv, så det hele gikk fort.

Vi fikk valget om å ta henne med hjem eller kremere henne på Dyrehospitalet. Vi valgte å ta henne med hjem til jentene. Begge to har fått se henne. Hun var ikke mye skadet. Pelsen var litt slitt av i panna, et lite sår på den ene bakfoten, og det rant blod ut av munnen. Men ellers lå hun bare stiv, og så ut som hun hadde vært i god fart på en av livets viktigste oppgaver - rådyrjakt.

I frukthagen vår er det nå en grav. Jentene besøker den hver dag. Spesielt eldstejenta. Hun går til graven hver morgen på veg til skolen, og også når hun kommer hjem om ettermiddagen. For oss var det viktig at jentene skulle få se avslutningen for valpen vår. De skulle få lov til å følge Rind fra start til slutt. En beskjed om at hunden er død, kan være vanskelig å forstå. Spesielt for yngstejenta. Hvor ble Rind av? Nå vet hun det. Hun skjønner det ikke helt, men nå kan vi fortelle mer og mer etterhvert som hun vokser til. Vi har noe konkret å vise til, og det er riktig for oss.

Kanskje vi har gjort mye ut av en hund sin død. Vi sørger og gråter. Vi reflekterer og lærer av det vi gjennomgår nå. Vi er der for hverandre, og vi tror at dette er viktig å gjøre for oss slik at vi får bearbeidet. For oss er hundene våre en del av familien. Vi knytter oss til dem som vi knytter oss til hverandre - selvfølgelig i litt forskjellig grad. Våre hunder er innehunder som vi koser mye med. De har personlighet, og de deltar i våre aktiviteter. Det skal også sies at de har egne soveplasser, de spiser mest hundefor, og de har hundegård. De deltar ikke i familien på lik linje som oss mennesker, men de har en stor plass i hjertene våre, og vi sørger når de blir borte.

Og nå er vi på søk etter en ny valp. Tyra blir 10 år i mai, og hun vil etterhvert pensjonere seg fra jakt. Da er det jo fint om vi har en som kan overta når hun blir kosehund på heltid. Samtidig som vi ser på Tyra som en viktig del av opplæringen av en ny valp. Hun er en veldig rolig hund, og det er jo tross alt hun som kan lære en hund å være hund. Der kommer vi mennesker til kort.....

Da det ble skutt rådyr for Rind
Vårt siste møte med Rind.



Graven til Rind

Flere bilder av Rind

Rind i lomma til matfar

Rind på hytta

Rind fant haren vi løp foran henne med

mandag 21. november 2011

Tiden med Rind

Jeg har fått en skrekkelig påminnelse om at en må leve i nuet og glede seg over det en har her og nå. For omtrent 1 1/2 år siden la jeg inn bilder av den nye hunden vår. Siden har jeg ikke skrevet noe mer om noen av hundene, og det skal jeg gjøre nå.

Rind fant seg godt tilrette i familien. Hun og yngstejenta viste seg å være ganske like. Nr. 2 begge to, sta, livlige og med en bestemt vilje om hvordan de ønsker å ha det. Trivelige og flotte, samtidig aktive og til tider intense.

Hver gang det ble tatt på en treningsbukse var Rind på bena. Hun var klar for å bli med på joggetur, og det skulle helst skje med en gang. Rind tryglet om kos hele tiden, og var en hund etter mat. Tyra har aldri vært en racer i matfatet, så for oss ble det en utfordring. Hvordan få den ene til å spise og legge på seg, mens den andre måtte begrense inntaket og trenes for å ikke bli feit? Vi fant vel kanskje aldri en god løsning på det.

Tyra var ikke så sosial da vi fikk Rind. Hun ville helst være alene, og lekte ikke med andre hunder. Hun koste gjerne med mennesker - satt på fanget og kom for å bli klødd, men andre bikkjer var et ork. Tyra måtte forholde seg til Rind. Rind krevde oppmerksomhet, og Tyra har formet Rind på en god måte. Rind var i ferd med å bli en roligere hund, og vi gledet oss over at valpefaktene nå hadde begynt å roe seg. Tyra har lekt med Rind, og brydd seg litt om henne. Rind derimot har sleiket og stelt Tyra mye.

Rind var ikke særlig interessert i hjort. Men hun var litt interessert i hare, og hun ble bedre og bedre på rådyr. Dette var den første jakthøsten hennes. Losene ble bedre i løpet av den siste måneden. 29. oktober ble det skutt rådyr for henne, og den 19. november var hun skikkelig på sporet av ei rådyrgeit med lam. Det ble den siste losen hennes. Dyra dro over E16 og Rind ble dessverre truffet av en bil. Hun døde momentant.

Her er noen minner fra tiden vi fikk ha henne:

Rind og eldstejenta
Rind elsket å løpe etter eldstejenta
Rind koste seg på fanget
Rind og Tyra på hytta




Tyra og Rind i fin lek.


Rind og Tyra på Rabalsmellen




lørdag 22. oktober 2011

Brownie med sjokoladebiter

I dag har jeg prøvd en oppskrift på Brownie, som jeg fant på nett for en tid tilbake. Den var lettvint å lage - alt skulle bare røres sammen. Og den er god og saftig! Lyst til å prøve? Her er oppskriften:


Brownie
½ kg meierismør
4ss bakekakao
9-10 dl sukker
7 stk. egg
8 dl hvetemel
2 ts. vanilje-sukker
1 ts. salt
2 stk. Dronning sjokoladeplater mørk

Fremgangsmåte: 
Smelt smør og ha i kakao og sukker (røres godt).
Avkjøl røren, og rør inn ett egg om gangen.
Sikt inn melet og ha i vaniljesukker og salt.
Hell røren i en smurt langpanne.
Hakk begge sjokoladeplatene, og strø over kaken før du har den i ovnen.

Stekes midt i ovnen på 180° C I 30 min.
 

lørdag 15. oktober 2011

Lammerull

I dag har jeg og svigermor sydd lammerull. Vi brukte alle de fire slagsidene og så gikk det med i underkant av 1 1/2 bog.
Jeg har fått låne en bok som heter "Den store boken om julemat og julepynt" og der fant vi oppskriften som vi brukte.


LAMMERULL
ca. 1 kg rulleskinn + kjøtt fra lammebog

Krydderblanding:
ca 1/2 ts pepper
ca 1/2 ts ingefær
1 1/2 ss salt
1/5 ts natrium nitritt (for frisk farge)
1 ts sukker
2 1/2 ts geatinpulver

Fjern ev. ben fra siden. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca 20 cm langt).
Det du skjærer fra, kan du legge i rullen. Bland krydder, salt, natrium nitritt, sukker samt gelatin og dryss over kjøttet. Natrium nitritt fås kjøpt på apoteket. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i plastpose i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking. Pakk rullen i et rulleklede (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd.
Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca 80 grader C i omtrent
1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10 - 15 min.

Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca 6 kg). Trykket bør økes etter hvert.

Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå og kokes dagen før bruk.

Vi fulgte ikke oppskriften slavisk. Denne oppskriften måtte vi doble (+ litt ekstra) siden vi hadde fire rulleskinn. Vi blandet pepper, ingefær og salt på forhånd. Vi brukte ikke natrium nitritt og sukker, og vi strødde gelatinpulveret over kjøttet direkte fra posen. Vi strødde også over litt ekstra salt fordi vi synes det var lite salt i oppskriften.
Da rullen var ferdig sydd tredde vi et nett utenpå. Dette nettet fikk jeg kjøpt som metervare hos Leiv Vidar. Og så puttet vi den i fryseren. Der ligger den og venter på jula!

Vi fikk til sammen 3,6 kg lammerull.

Vi har kjøpt to lam


I år har vi kjøpt oss to lam. Pelsen har vi overlatt til sauebonden, og hodene har vi kastet. Ellers har vi fordelt dyret slik:
  • Nakkene: Den ene nakken ble beina ut. Bena ble det kokt kraft av til frikassè, og kjøttet ble brukt oppi frikassèen. Den andre andre nakken ble høgd opp til fårikålkjøtt.
  • Bogene: Ca. 1 1/2 til lammerull, resten ble delt opp til fårikål/frikassè kjøtt
  • Ribbeinssider m/kam: Saltes og tørkes til pinnekjøtt
  • Slagsidene: Rulleskinn til lammerull
  • Indrefilèt: Frosset ned til god middag
  • Ytrefilèt: Frosset ned til god middag
  • Lår: Saltes og tørkes til fenalår

Pinnekjøttet lar jeg ligge i salt i 3 døgn, og fenalåra i 1 1/2 uke. Der etter henger jeg det på loftet til tørking.

Så nå håper jeg årets julemiddag blir bra :O)

søndag 11. september 2011

Perikumolje

Jeg jobber i en barnehage som ligger midt i myggens rike. Der er det nødvendig med myggmiddel, og både barn og voksne går rundt med kløende stikk. En mor i barnehagen lager perikumolje, og vi har fått et glass til barnehagen. Vi smører på stikk, og hvis noen har vært i borti brennesler. Det fungerer!

Jeg fant en nettside hvor det står veldig mye om perikum og hva den brukes til. Hvis du er interessert finner du nettsiden her. Det var på denne siden jeg fant følgende oppskrift på perikumolje.


"Perikumolje lager man ved å legge friske (men ikke fuktige) blomster eller halvåpne blomsterknopper i et glass og helle på kaldpresset mandelolje (som er luktfri) eller olivenolje. Still glasset med lokk i en solrik vinduskarm, rist det daglig og la blandingen trekke i 6 uker til oljen har fått en kraftig rødfarge. Sil fra blomstene og tilsett litt E-vitamin for å forebygge harskning. Hvis blomstene er fuktige når de legges på glasset, vil oljen kunne begynne å gjære, og blir da ødelagt. Oljen kan brukes direkte på huden, eller som en ingrediens i en salve. Den er god til sår, eksem, helvetesild og andre hudproblemer."

"Sunn sjokolade"

Jeg fikk en pose med sjokolademix i julegave fra en venninne. Den har stått på benken og ventet på at jeg skal tilberede den. I går tok var det dagen for å prøve den.

Sjokolademiksen er kjøpt hos økosjokolade. Emballasjen på sjokolademiksen ser anerledes ut nå for tiden. Blandingen skal smeltes i vannbad før ønsket søtningmiddel vispes inn. Til slutt helles sjokoladen over i en plastikkboks eller en form og settes kjølig. Jeg har ikke form, så jeg brukte en tom isboks.



Det blir en veldig annerledes sjokolade. Smaken er ikke som den som er proppet full av sukker. Jeg brukte 40 g agavesirup, men det er mye annet som kan tilsettes også. Du finner mange tips på økosjokolade.no.

"Coopenhorn"

Jeg vokste opp i Stryn. Der var det en kafè i andre etasje på samvirkelaget. "Coopen" eller "Coopenkafèen" kalte vi den. Kafèen er der for så vidt ennå, men nå har den et nytt navn. Etter skolen hendte det ofte at vi gikk dit og kjøpte oss horn med ost, skinke og agurk på. Det var gode horn.

For noen år siden fikk jeg oppskriften av ei venninne, og en kan jo spørre seg om det virkelig er den originale oppskriften. Det er oppskrift på en stor deig, så sånn sett kan det jo passe, men det er andre som også har oppskriften på "Coopenhorn", og oppskriftene er ikke like, så det er ikke godt å si hvem som sitter på "skatten"!

I går fikk jeg besøk av ei god venninne som fortsatt bor i Stryn. Og da passet det godt å bake "Coopenhorn". Jeg pleier å halvere deigen, for det er en bedre porsjon å jobbe med. Hvis det er noen andre som vil prøve seg på "Coopenhorn" så er oppskriften slik:


"Coopenhorn"

2 l melk
250 g margarin
2 pk fersk gjær
1 ts salt
1 ts bakepulver
10 ss sukker
2 egg
3 kg hvetemel


Smelt margarin og bland det med melken. Varmes til blandingen er fingervarm. Rør  ut gjæren i væsken. Bland alle ingrediensene godt i en bakebolle.

Etter heving kjevles deien ut og formes til horn. Jeg penslet ca halvparten av horna med vann og strødde sesamfrø på.

Stekes på 225 grader i ca 12 min.

Lykke til!

onsdag 7. september 2011

Tunnbrød

I bruksanvisningen til min meteor steketakke fant jeg denne oppskriften. Brødene kan godt fryses.

TUNNBRØD

50 g smør
1 l. melk
50 g gjær
2 ss sirup
1 ss salt
5 dl rugmel
ca 1,7 l hvetemel
2 ts hornsalt

Smelt smøret og hell over melken. Varmes til 37 grader. Smuldre i gjæren. Rør om. Tilsett sirup, salt, rugmel og en del av hvetemelet. Spar resten av melet til utbakingen. Arbeid deigen. La den ese til dobbelt størrelse. Tilsett hornsalt. Arbeid deigen på bakebordet. Del den i 10 emner som trilles til runde boller og heves videre under et klede. Kjevles ut til leiver, som ikke skal være for tynne. Serveres med ost eller annet pålegg.

Liftgardiner

Jeg har i flere år tenkt å skaffe meg liftgardiner til to vinduer i den ene stua vår. Vi har levd uten gardiner der, og det blir jo lyst og fint når det ikke er noe som begrenser lyset å komme inn av hele vinduet. Samtidig er det lunt og deilig å ha gardiner, da!

Rett før sommeren var jeg innom Stoff og Stil, og da kjøpte jeg endelig det jeg trengte for å sy meg liftgardiner. Vinduene har ikke standardstørrelse, så derfor ville jeg sy gardiner selv.

Jeg er ikke flink til å gå på salg og finne billig stoff, men det er venninnen min :O) Jeg fikk kjøpe ett sett med gardiner som hun hadde fått for kr. 89,-, og det er jeg kjempe glad for.

Nå har jeg endelig fått liftgardinene ferdig, og vi er fornøyde med resultatet. Det ser ut som at de legger seg bedre og bedre etter hvert som vi tar gardinene opp og ned. Derfor skal jeg jobbe litt med den ene gardinen, som jeg ser ikke legger seg så fint ennå (den var den siste som ble hengt opp, og ble derfor ikke hevet og senket for å teste ut det hele.....).


Takk for god hjelp fra min kjære mann!

Mange kantareller :O)

Høsten er på mange måter en bra årstid. Mannen kom hjem fra en av jaktturene med kantareller. Han hadde funnet store mengder med sopp. Nesten 6 kg kantareller!!!! Han ga bort omtrent 2 kg, og likevel har vi mer enn nok til oss selv :O)
Vi vasket dem, delte dem opp og fordelte dem i poser. Vi forvellet dem ikke denne gangen, og håper at når vi tar de opp fra fryseren og putter de rett i saus e.l. så fungerer det greit.

søndag 7. august 2011

Jaktjakke til jegeren




Jeg har nå fått ferdig jaktjakka - i god tid før jakta (og den tiden det er aktuelt med ulljakke på seg)!
Jakka er strikket i pt3 og jeg har brukt mønster for genser m/raglanfelling. For å unngå at jakka skulle bli klumpete under ytterplagg, strikket jeg ribbestrikk hele veien.
Jegeren ville ha noen ekstra detaljer:
- en forlengelse bak, slik at rumpa skal holde seg god og varm
- pulsvarmere
- høy hals
I tillegg ser vi at når han åpner glidelåsen så trekker jakka seg godt sammen og gir god lufting. Den er skikkelig elastisk, og ser ut til å være veldig smal når den ikke er i strekk. Jakka ser ut til å kunne passe flere kroppsfasonger.
Til tross for at alt garnet ble kjøpt på en gang, har dama i butikke gitt meg flere innfarginger. Siden det er ei jaktjakke har jeg ikke rekket opp igjen. Så jeg få ta lærdom og være nøye med å lese på nøstene selv neste gang ;O)
Jeg trengte ganske lang glidelås, og det var det ikke så lett å finne. Derfor endte jeg med å bestille på nett fra denne adressen:

Årets likør står på glass


I år har vi bare laget kirsebærlikør. Og vi har nå 6 2-liters glass stående.

onsdag 20. juli 2011

Ny forsyning med rørte jordbær


Endelig er jordbærsesongen godt i gang!! Jeg har virkelig savnet stevia-syltetøyet. Det ble tomt i fryseren, så nå har vi rørt og frosset ned nesten to kasser med jordbær. Jeg håper det holder gjennom vinteren :O)

Yngstejenta liker også rørte jordbær - og hun får spise så mye hun orker!

Jeg brukte den samme oppskriften som i fjor. Til ca to kg bær tok jeg en pose frysepulver og to toppede skjeer med stevia. Nærmere beskrivelse finner du på http://linesinlilleblogg.blogspot.com/search/label/B%C3%A6r%20og%20frukt.

Mobilveske



Rett før ferien fikk jeg laget en etterlengtet mobilveske til eldstejenta. Hun er veldig fornøyd med den, og hun valgte ut stoffet selv.

Babyteppe


I sommer har jeg strikket ferdig, og gitt bort, et babyteppe. Teppet er strikket i babyull fra Nille. Jeg har strikket med dobbel tråd og pinner nr. 4. Hvis jeg hadde hatt pinner nr. 5 hadde jeg brukt dem. Teppet ble veldig stødig og tjukt, så å gå opp en str. på pinnene hadde ikke gjort noe.
Jeg begynte med 3 masker, og økte 1 maske annen hver omgang på den 2. og den nest siste masken. Da jeg syntes at teppet var bredt nok fra hjørne til hjørne, begynte jeg å felle der jeg tidligere hadde lagt ut.

Telemarksteppet er endelig ferdig


Nå har jeg endelig fått montert telemarksteppet mitt. Jeg synes teppet ble kjempe fint, men jeg har fått en veldig slarkete kant. Og det skyldes vel at jeg må ha vært altfor lat og skrudde frem for sjelden mens jeg vevde :O(
Men nå henger det på veggen, og der blir det hengende, så kanskje vi bruker stiftepistolen for å få det inntil veggen......