Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

lørdag 15. oktober 2011

Lammerull

I dag har jeg og svigermor sydd lammerull. Vi brukte alle de fire slagsidene og så gikk det med i underkant av 1 1/2 bog.
Jeg har fått låne en bok som heter "Den store boken om julemat og julepynt" og der fant vi oppskriften som vi brukte.


LAMMERULL
ca. 1 kg rulleskinn + kjøtt fra lammebog

Krydderblanding:
ca 1/2 ts pepper
ca 1/2 ts ingefær
1 1/2 ss salt
1/5 ts natrium nitritt (for frisk farge)
1 ts sukker
2 1/2 ts geatinpulver

Fjern ev. ben fra siden. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca 20 cm langt).
Det du skjærer fra, kan du legge i rullen. Bland krydder, salt, natrium nitritt, sukker samt gelatin og dryss over kjøttet. Natrium nitritt fås kjøpt på apoteket. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i plastpose i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking. Pakk rullen i et rulleklede (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd.
Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca 80 grader C i omtrent
1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10 - 15 min.

Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca 6 kg). Trykket bør økes etter hvert.

Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå og kokes dagen før bruk.

Vi fulgte ikke oppskriften slavisk. Denne oppskriften måtte vi doble (+ litt ekstra) siden vi hadde fire rulleskinn. Vi blandet pepper, ingefær og salt på forhånd. Vi brukte ikke natrium nitritt og sukker, og vi strødde gelatinpulveret over kjøttet direkte fra posen. Vi strødde også over litt ekstra salt fordi vi synes det var lite salt i oppskriften.
Da rullen var ferdig sydd tredde vi et nett utenpå. Dette nettet fikk jeg kjøpt som metervare hos Leiv Vidar. Og så puttet vi den i fryseren. Der ligger den og venter på jula!

Vi fikk til sammen 3,6 kg lammerull.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar