Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

søndag 11. september 2011

Perikumolje

Jeg jobber i en barnehage som ligger midt i myggens rike. Der er det nødvendig med myggmiddel, og både barn og voksne går rundt med kløende stikk. En mor i barnehagen lager perikumolje, og vi har fått et glass til barnehagen. Vi smører på stikk, og hvis noen har vært i borti brennesler. Det fungerer!

Jeg fant en nettside hvor det står veldig mye om perikum og hva den brukes til. Hvis du er interessert finner du nettsiden her. Det var på denne siden jeg fant følgende oppskrift på perikumolje.


"Perikumolje lager man ved å legge friske (men ikke fuktige) blomster eller halvåpne blomsterknopper i et glass og helle på kaldpresset mandelolje (som er luktfri) eller olivenolje. Still glasset med lokk i en solrik vinduskarm, rist det daglig og la blandingen trekke i 6 uker til oljen har fått en kraftig rødfarge. Sil fra blomstene og tilsett litt E-vitamin for å forebygge harskning. Hvis blomstene er fuktige når de legges på glasset, vil oljen kunne begynne å gjære, og blir da ødelagt. Oljen kan brukes direkte på huden, eller som en ingrediens i en salve. Den er god til sår, eksem, helvetesild og andre hudproblemer."

"Sunn sjokolade"

Jeg fikk en pose med sjokolademix i julegave fra en venninne. Den har stått på benken og ventet på at jeg skal tilberede den. I går tok var det dagen for å prøve den.

Sjokolademiksen er kjøpt hos økosjokolade. Emballasjen på sjokolademiksen ser anerledes ut nå for tiden. Blandingen skal smeltes i vannbad før ønsket søtningmiddel vispes inn. Til slutt helles sjokoladen over i en plastikkboks eller en form og settes kjølig. Jeg har ikke form, så jeg brukte en tom isboks.



Det blir en veldig annerledes sjokolade. Smaken er ikke som den som er proppet full av sukker. Jeg brukte 40 g agavesirup, men det er mye annet som kan tilsettes også. Du finner mange tips på økosjokolade.no.

"Coopenhorn"

Jeg vokste opp i Stryn. Der var det en kafè i andre etasje på samvirkelaget. "Coopen" eller "Coopenkafèen" kalte vi den. Kafèen er der for så vidt ennå, men nå har den et nytt navn. Etter skolen hendte det ofte at vi gikk dit og kjøpte oss horn med ost, skinke og agurk på. Det var gode horn.

For noen år siden fikk jeg oppskriften av ei venninne, og en kan jo spørre seg om det virkelig er den originale oppskriften. Det er oppskrift på en stor deig, så sånn sett kan det jo passe, men det er andre som også har oppskriften på "Coopenhorn", og oppskriftene er ikke like, så det er ikke godt å si hvem som sitter på "skatten"!

I går fikk jeg besøk av ei god venninne som fortsatt bor i Stryn. Og da passet det godt å bake "Coopenhorn". Jeg pleier å halvere deigen, for det er en bedre porsjon å jobbe med. Hvis det er noen andre som vil prøve seg på "Coopenhorn" så er oppskriften slik:


"Coopenhorn"

2 l melk
250 g margarin
2 pk fersk gjær
1 ts salt
1 ts bakepulver
10 ss sukker
2 egg
3 kg hvetemel


Smelt margarin og bland det med melken. Varmes til blandingen er fingervarm. Rør  ut gjæren i væsken. Bland alle ingrediensene godt i en bakebolle.

Etter heving kjevles deien ut og formes til horn. Jeg penslet ca halvparten av horna med vann og strødde sesamfrø på.

Stekes på 225 grader i ca 12 min.

Lykke til!

onsdag 7. september 2011

Tunnbrød

I bruksanvisningen til min meteor steketakke fant jeg denne oppskriften. Brødene kan godt fryses.

TUNNBRØD

50 g smør
1 l. melk
50 g gjær
2 ss sirup
1 ss salt
5 dl rugmel
ca 1,7 l hvetemel
2 ts hornsalt

Smelt smøret og hell over melken. Varmes til 37 grader. Smuldre i gjæren. Rør om. Tilsett sirup, salt, rugmel og en del av hvetemelet. Spar resten av melet til utbakingen. Arbeid deigen. La den ese til dobbelt størrelse. Tilsett hornsalt. Arbeid deigen på bakebordet. Del den i 10 emner som trilles til runde boller og heves videre under et klede. Kjevles ut til leiver, som ikke skal være for tynne. Serveres med ost eller annet pålegg.

Liftgardiner

Jeg har i flere år tenkt å skaffe meg liftgardiner til to vinduer i den ene stua vår. Vi har levd uten gardiner der, og det blir jo lyst og fint når det ikke er noe som begrenser lyset å komme inn av hele vinduet. Samtidig er det lunt og deilig å ha gardiner, da!

Rett før sommeren var jeg innom Stoff og Stil, og da kjøpte jeg endelig det jeg trengte for å sy meg liftgardiner. Vinduene har ikke standardstørrelse, så derfor ville jeg sy gardiner selv.

Jeg er ikke flink til å gå på salg og finne billig stoff, men det er venninnen min :O) Jeg fikk kjøpe ett sett med gardiner som hun hadde fått for kr. 89,-, og det er jeg kjempe glad for.

Nå har jeg endelig fått liftgardinene ferdig, og vi er fornøyde med resultatet. Det ser ut som at de legger seg bedre og bedre etter hvert som vi tar gardinene opp og ned. Derfor skal jeg jobbe litt med den ene gardinen, som jeg ser ikke legger seg så fint ennå (den var den siste som ble hengt opp, og ble derfor ikke hevet og senket for å teste ut det hele.....).


Takk for god hjelp fra min kjære mann!

Mange kantareller :O)

Høsten er på mange måter en bra årstid. Mannen kom hjem fra en av jaktturene med kantareller. Han hadde funnet store mengder med sopp. Nesten 6 kg kantareller!!!! Han ga bort omtrent 2 kg, og likevel har vi mer enn nok til oss selv :O)
Vi vasket dem, delte dem opp og fordelte dem i poser. Vi forvellet dem ikke denne gangen, og håper at når vi tar de opp fra fryseren og putter de rett i saus e.l. så fungerer det greit.