Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

torsdag 30. september 2010

Rundstykker


I dag fikk jeg besøk til lunsj, så da bakte jeg rundstykker.

Gjesten synes de var veldig gode, og jeg lovte oppskrift her på bloggen.

RUNDSTYKKER
1 liter lunka vann
1 pose tørrgjær
4 ts salt
en dæsj matolje (jeg brukte rapsolje)
ca en kopp grovbakst mel
hvetemel til passe deig


Elt sammen deigen og la den heve i minst 1/2 time. Tøm deigen ut på benken e.l. og kna den
godt. Deles i passe store klumper og rulles til rundstykker. Jeg fikk 32 stk i passe størrelse. Etterhev en god stund, og stek dem i 12 min. ved 250 grader.


Kos deg med rundstykker!

onsdag 29. september 2010

Heklede pulsvarmere



Du kan velge hvor lange du vil lage disse. Jeg har laget dem med hull til tommelen, men det trenger en ikke.

OPPSKRIFT
Garn: Tynn Alpakka fra Du store Alpakka
Mengde: Opp til ett nøste, kommer an på hvor lange du lager dem.
Heklenål: Nr. 3
Størrelse: ca medium -/+



lm = luftmaske
kjm = kjedemaske
st = stav


Slik gjør du:
  • Hekle løst 56 (62) lm (ev hekle disse med heklenål nr. 3,5)
  • 1. rad: 1 lm til å snu med. 1 fm i 2. lm fra heklenålen. Hekle (1 fm i hver av de 2 neste lm, hopp over 1 lm) Gjenta ( ) ut omgangen. Avslutt med 1 fm i siste lm. Det skal nå være 38 (42) fm på omgangen. Snu arbeidet.
  • 2. rad: 4 lm, 1 st i 2. fm. Deretter (1 lm, hopp over 1 fm, 1 st i neste fm), gjenta ( ) ut omgangen. Det skal nå være 19 (21) lm-buer/hull. Snu arbeidet.
  • 3. rad: 1 fm i første lm-bue, 2 lm. Deretter (2 st, 2 lm, 2 st i neste lm-bue, 1 fm i neste lm-bue), gjenta ut omgangen. Du skal nå ha 9 (10) stavgrupper. Snu arbeidet.
  • 4. rad: 3 lm, (3 st, 2 lm, 3 st) i første lm-bue. Gjenta ( ) i hver lm-bue på omgangen. Avslutt med 1 st i toppen av de lm som forrige omgang startet med. Snu arbeidet.
  • Gjenta rad 4 til ønsket lengde. Sy sammen pulsvarmerne. Hvis du ønsker å lage pulsvanter kan du la det være igjen et hull til tommelen når du syr dem sammen. Bildet viser pulsvanter.

Sjal


Jeg har i det siste strikket flere sjal. Sjalene er raske å strikke og kjempe fine gaver.

Du trenger:
Rundpinne nr. 8

Faerytale alpakka, fra Du Store Alpakka (Jeg bruker i underkant av ett nøste til barn og 1 1/2 nøste til voksen)
Slik gjør du:


  • Legg opp 3 masker.

  • Snu og strikk vrangt.

  • Snu og strikk rett tilbake, og legg ut en maske på den nest siste masken.

  • Snu og strikk vrangt.

  • Snu og strikk rett tilbake, mens du legger ut en maske på den nest siste masken.

Slik gjentar du til du har så mange masker som du ønsker, da strikker du tredje siste og nest siste maske sammen (altså feller) i stedet for å legge ut. På et sjal til en voksen strikker jeg til jeg har 60-66 masker (se hva du synes er stort nok), og på sjal til barn har jeg hatt 40-44 masker.

LYKKE TIL!

fredag 10. september 2010

Franske flutes
























Jeg har funnet en oppskrift på franske flutes (eller baguetter om du vil). Disse er utrolig gode og superlette å lage. De er en hit her hos oss, og de er like gode etter en tur i fryseren! Prøv selv!

FRANSKE FLUTES

1 liter kaldt vann
4 ts salt
30 g fersk gjær
1,5 kg hvetemel

Rør ut gjæren i litt av vannet og bland til slutt alt til en kittaktig deig. Sett deigen i kjøleskapet, eller på et kaldt sted. La den kaldheve i 6 timer. Tøm deigen forsiktig ut på melete bakebord/benk. Ikke kna deigen, for vi vil bevare hevingen. Form den forsiktig til et rektangel, og del den opp i 6-7 emner. Snurr hver av dem i mye mel og legg dem over på bakepapirkledd plate. La dem hvile i minst 45 min. Stekes ved 270 grader i 8 min. Prøv deg frem, de skal være gyllenbrune. Stekes de for lenge blir de tørre. Kan godt fryses, og er kjempe gode som tilbehør til suppe, gryter, eggerøre og spekemat, eller alene.

Bløtkake


Mannen feiret rundt tall og ønsket seg bløtkake. Det må ikke være så mye pynt for å smake godt!!!


Fyllet til denne kaken er som marsipankakene jeg lager. På toppen er det krem og raspet sjokolade.

torsdag 9. september 2010

Moro med spikking




For en liten tid tilbake var jeg på spikkekurs med eldstejenta. Det var inspirerende å se alt som kan lages, og få prøve noen teknikker selv. Så da vi var på hytta i helgen fant jeg meg et emne og spikket meg en trering. For stor til å ha på fingeren, og for liten som armbånd, men morsom å lage.
Jeg ville gjerne ha litt farge på den, så jeg prøvde å gni blåbær på den. Det satte fin farge, og for å få tørket både fargen og treverket satt jeg den i stekeovnen på 150 grader en stund. Da jeg tok den ut var fargen blitt brun, så jeg gned den inn med blåbær en gang til.

Det er spennende å prøve nye ting og se hvordan det blir!

Knekkebrød












Disse knekkebrødene er kjempegode! Du bør prøve å lage dem. Her er oppskriften:

KNEKKEBRØD
2 dl kruskakli
2 dl havregryn
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
2 dl linfrø
2 dl grovmalt rugmel
2 ts salt
7 dl vann

Bland alt i en bolle og la det stå og svelle i 15 min. Smør røren utover to stekeplater i et så tynt lag som mulig. Jeg pleier å spraye stekeplatene med bakefett, men bakepapir kan brukes. Sett det ene brettet nederst og det andre brettet omtrent ved midten. Stekes ved 180 grader i ca 1 time. Ta ut brettene etter 10 min og skjær dem i ønsket størrelse med en kniv eller et pizzahjul. Stek dem i 20 min til.Husk å slippe ut damp underveis i hele steketiden. Bytt om på brettene og stek de i 30 min. Hvis de ikke har blitt harde/sprø, så la de stå litt til. Jeg har skrudd av ovnen og latt dem stå inni til ovnen har blitt kald. Da har de blitt sprø.
Oppbevar knekkebrødene i en tett boks! Lykke til!

Kreklinglikør


I helgen plukket vi krekling. Det var kjempe mye bær rundt hytta, så det tok ikke så lang tid å få 2 liter med bærplukker.
Da vi kom hjem lagde vi likør av dem, og nå står den i kjelleren og godgjør seg i sammen med rips-, solbær-, og krisebærlikøren.