Litt om meg

Bildet mitt
Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog, og jobber daglig med barn. Ellers er mine interesser håndarbeid, veving, søm, bakst og litt jakt. Det hender stadig at jeg vil prøve meg på nye ting, og da gjør jeg det. Jeg er med og driver en barneklubb i den lokale Husflidsforeningen og der får jeg stadig høre om og prøve meg på nye teknikker. Jeg er gift og sammen har jeg og mannen min eldstejenta og yngstejenta. Mannen min er svært interessert i jakt, og noe av dette har smittet over på meg. Derfor har vi også hund.

lørdag 21. juli 2012

Lefse dè Nord

I sommer har jeg og svigermor tatt med oss takke, og annet utstyr som trengs til takkebakst, til hytta. For en tid tilbake lånte jeg noen bøker om lefser og takkebaskt på biblioteket, og der fant jeg noen oppskrifter som jeg ville prøve meg på.

Jeg har lyst til å lage lefse som skal smøres med bl.a. brunost, så derfor valgte jeg denne oppskriften. Jeg har forandret oppskriften ut fra erfaringer som jeg gjorde meg underveis i bakingen.


Lefse dè Nord (hentet fra boken "Lefser fra hele landet" av Ardis Kaspersen)
20 leiver


1 liter melk
100 g smør
1/4 kg potetmel
1 ts hornsalt
3 liter hvetemel


Varm opp melken og smelt smøret. Bland i horsaltet og litt av melet og ha det i væsken. TA av litt av melet til utbaking. Resten tilsettes litt etter litt. Elt deigen og del den i 20 emner som kjevles ut til tynne store leiver. Stek lefsene på en siden på en middels varm takke. Når det slutter å ryke av lefsene er de ferdige. Legge klede over lefsestabelen slik at de holder seg myke, og man slipper å bløte dem før bruk.

Smørning:
1 kg godt smør
3/4 gk sukker
1/4 kg raspet brunost


Rør blandingen godt sammen, og smør lefene med den. Disse lefsene kan man brette som man vil. Jeg brettet først inn kantene. og så brettet jeg den i to.

Lefsene ble veldig gode. Vi puttet flesteparten av de ferdigsmurte lefsenei fryseren, men de vi sparte til spising ble litt tørre og harde/seige når de ble lagret i kjøleskapet over natten. De kunne ikke lagres på benken fordi smørningen ble varm og rant ut av lefsene.

Det var morsomt å prøve denne oppskriften. Siden jeg ikke var helt fornøyd med konsistensen lefsa etter lagring i kjøleskap skal vi prøve en annen oppskrift med brunost i også.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar